Kadeherstel op hoogveen
Herinneren jullie de grote brand van 2020 nog in de Deurnsche Peel? Deze enorme vuurzee legde in april meer dan de helft van het 1200 hectare grote hoogveengebied in de Deurnsche Peel in de as. Om dit hoogveen te herstellen en grote branden in de toekomst te voorkomen is Staatsbosbeheer een project gestart met een belangrijke rol voor Van Weert.
Om de achterliggende gedachte achter dit project te snappen, is het handig om iets te weten van dit bijzonder type natuur wat diverse zeer zeldzame planten en dieren waarborgt. Hoogveen komt nog maar op een aantal plekken in Nederland voor en is een landschap dat gevormd wordt door planten die leven van regenwater. Het veen zuigt als een spons het hemelwater op waardoor de regenwatergrens hoger ligt dan het oppervlaktewater waardoor het veen boven het omliggende landschap uit kan groeien. Het landschap bestaat uit drie essentiële bouwstenen: planten, het veenpakket en water. Wanneer één van deze bouwstenen verandert, veranderen de andere mee wat op den duur het landschap kan aantasten. Iets wat bij het Noord-Brabantse natuurgebied de Deurnsche Peel ook is gebeurd waardoor het gebied steeds droger werd en de stikstofwaarden stegen.
In de omgeving van de Deurnsche Peel wordt hard gewerkt om het veenmos weer terug te brengen naar de situatie die er vroeger was. Door aanleg van nieuwe kades en ophogen van bestaande kaders resulteert dit in het beter vasthouden van het water. Hierdoor kan de natuur in het kwetsbare natuurgebied voldoende tot rust komen. Doordat het natuurlijke water vastgehouden wordt gaat de zuurtegraad van het water omhoog. Dit alles komt ten goede van de ontwikkeling van het veenmos en hoogveen.
Het hoogveen moest dus natter en daar heeft Staatsbosbeheer allerlei maatregelen voor bedacht zoals het aanleggen van kades, het verhogen van het waterpeil en het dempen van sloten. Dit alles om het regenwater beter vast te houden wat de groei van het veenmos moet verbeteren. En het herstellen van de kades dat is iets waar hoofdaannemer Wetering B.V., Boomrooierij van Weert voor heeft ingeschakeld als specialist voor de rooiwerkzaamheden. De werkzaamheden van dit project omvatten de gecontroleerde kap van gemarkeerde bomen, het verwijderen van lage begroeiing en het frezen van boomstobben. Mede door de jarenlange ervaring, specifiek materieel, specialistisch personeel en werkwijze, is van Boomrooierij Weert dé partner voor dit type werk.
Vanwege de slechte bodemgesteldheid rondom de Helenavaart was dit project ook voor ons een uitdaging en moesten we werken vanaf de overkant van de kade. De bomen werden weggehaald met een klein kraantje en vervolgens met de verreiker over de Helenavaart getild om ze daar te kunnen verwerken. Het was belangrijk dat we de bomen langs de Helenaveenseweg niet zouden beschadigen, dus voorzichtigheid was geboden. Dit alles uitgevoerd binnen de geplande tijd die we voor de klus nodig hadden en tot tevredenheid van Staatsbosbeheer als opdrachtgever van de Gemeente Deurne – die eigenaar is van de weg – en hoofdaannemer Wetering B.V.
De kade die loopt van Helenaveen tot Griendtsveen was in zeer slechte staat en lekte op diverse plaatsen voedselrijk kanaalwater door naar de kwetsbare hoogveennatuur. De reden van de verwijdering van de bomen was om een kwalitatieve damwand te kunnen plaatsen. Om daarna de kade op te kunnen hogen en te versterken om zo een aansluiting te creëren met de al versterkte delen van de kade. Door het plaatsen van damwanden wordt de kade stabiel gemaakt en is daardoor ook bestand tegen piping.
Ook bij dit project zijn we zo duurzaam mogelijk met het vrijkomende stam- en takhout omgegaan om niks verloren te laten gaan. Zo is zo veel mogelijk materiaal naar de houtindustrie gegaan om hoogwaardige producten van te maken. Het restmateriaal wat niet bruikbaar was voor productie wordt gebruikt als haardhout of biomassa.
Het korten van de bomen voor transport.
Gecontroleerd vellen van bomen met minimale schade aan de kade en omgeving.
Heeft u bomen op uw terrein staan of misschien zelfs wel een bosperceel? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden om u te ondersteunen met het onderhoud.