Lokale verwerking van groenafval voor duurzaam houthergebruik

Van Weert streeft ernaar transportkilometers te verminderen en tegelijkertijd meer waarde te halen uit vrijkomende materialen bij groenprojecten. Door lokale verwerking en samenwerking met partners realiseert het bedrijf uit Loosbroek steeds betere resultaten op milieugebied.

Stamhout krijgt nieuw leven in diverse toepassingen

Willem-Jan van Weert legt uit: “Wij streven ernaar om zoveel mogelijk het stamhout, snoeichips, freespulp, groenafval, etc., lokaal zelf en in samenwerking met partners te verwerken voor duurzaam hergebruik.” Het bedrijf sorteert en verwerkt steeds meer stamhout voor uiteenlopende doeleinden zoals hekwerken, poorten, bijgebouwen, overkappingen, slagbomen, natuurlijke speelplekken, dierenverblijven en decoratieve toepassingen.

Freespulp verbetert bodemkwaliteit en waterhuishouding

Freespulp vormt een waardevolle grondstof voor bodemverbetering die de vruchtbaarheid ten goede komt. De natuurlijke houtvezels van boomstobben hebben uitstekende vochtvasthoudende eigenschappen, wat steeds belangrijker wordt in tijden van klimaatverandering.

Bodemverbetering door organische stof

Deze houtvezels vormen een bron van leven in de bodem door schimmelwerking, waardoor het percentage organische stof toeneemt. Daarnaast zet Van Weert veel freespulp in als biofiltermateriaal voor waterzuivering.

Snoeichips: veelzijdig hergebruik voor lokale toepassingen

Snoeichips krijgen een tweede leven door lokale bewerking en verwerking. Het materiaal wordt gebruikt voor valondergronden van speelplaatsen, paardenbakvulling en tuindecoratie. Bij nieuwe aanplant helpen de chips het vocht vast te houden.

Biomassa voor duurzame energievoorziening

Snoeichips worden ook geleverd aan kleinschalige kachels bij tuinders, agrarische bedrijven en zwembaden voor stroom- en warmtevoorziening. Deze lokale oplossing voorkomt de noodzaak om biomassa uit het buitenland te importeren.

Nederlandse bosbouw: kansen voor duurzame houtproductie

Van Weert pleit voor het terugbrengen van bosbouw in Nederland. Het kweken van duurzaam en bruikbaar hout kan prima gecombineerd worden met recreatie, beleving en het opbouwen van meer biodiversiteit.

Lokaal hout versus import

Het bedrijf stelt kritische vragen over huidige praktijken: waarom hout exporteren en importeren als lokale productie mogelijk is? Waarom openhaardhout uit Slovenie gebruiken als lokaal brandhout van goede kwaliteit beschikbaar is? Voor carports en overkappingen biedt Van Weert graag lokaal hout als duurzaam alternatief voor geimporteerd materiaal.

Teamuitbreiding voor duurzame groei

Van Weert heeft het team uitgebreid met twee ervaren professionals om duurzame oplossingen beter bekend te maken bij klanten.

Leo Franken: expert in CO2-neutraal werken

Leo Franken brengt jarenlange ervaring binnen de groene sector mee. Hij zet zich in voor een netwerk dat zoveel mogelijk CO2-neutraal werkt, wat perfect aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Van Weert.

Peter Kooijman: specialist in rooi- en snoeiprojecten

Peter Kooijman uit Nuenen ondersteunt bij het opnemen en uitvoeren van rooi- en snoeiprojecten. Hij kijkt verder dan alleen het rooien van bomen en ziet de potentie in vrijkomende materialen om er waardevolle producten van te maken.

Van boom tot eettafel: de cirkel sluiten

“Bij Van Weert denken we niet alleen aan bomen rooien, we gaan verder,” aldus het team. “Er komen natuurlijk veel mooie nieuwe natuurproducten vrij, allemaal producten die vol zitten met potentie om er iets moois van te maken.” Door hout goed uit te sorteren en lokaal te gebruiken, houdt Van Weert de CO2-belasting zo laag mogelijk.

Persoonlijke verbinding met hergebruik

Het mooiste voorbeeld van circulair werken is wanneer de boom uit uw eigen tuin die gerooid moest worden, uiteindelijk een mooie eettafel wordt. Deze persoonlijke verbinding met hergebruik maakt duurzaamheid tastbaar en betekenisvol.

Toegevoegde waarde in in groen- en boombeheer

Door de uitbreiding met extra vakmensen met kennis en kunde is Van Weert klaar voor de toekomst. Het bedrijf kan hierdoor meer waarde bieden aan opdrachtgevers en de dienstverlening nog beter vertegenwoordigen. Deze investering in mensen en duurzaamheid vormt de basis voor het ‘nieuwe normaal’ in groen- en boombeheer.

Het nieuwe normaal en de toppers - Van Weert

Peter

Het nieuwe normaal en de toppers - Van Weert

Leo

Edo - Van Weert
Neem contact op