Laat uw bomen knotten door Van Weert
Heeft u bomen die geknot moeten worden? Bel dan Van Weert. Dankzij ons uitgebreide machinepark en vakbekwame team staan wij voor u klaar om iedere boom te knotten; groot of klein. Neem direct contact met ons op voor een offerte of voor het inplannen van een afspraak.
Professioneel bomen knotten
Het knotten van bomen omschrijft de specifieke snoeitechniek waarbij de takken van bomen zo nu en dan worden teruggesnoeid. De takken worden teruggesnoeid tot dikke knotten of zogenaamde “knotten” op de stam of takken. Hoewel iedere boom regelmatig gesnoeid moet worden om de veiligheid, gezondheid en uitstraling te bewaren, wordt niet iedere boom geknot. Afhankelijk van de boomsoort wordt deze techniek aangepast. Het doel van knotten verschilt per boom, maar heeft over het algemeen zowel een functionele als ecologische waarde.
Het proces van bomen knotten
Het knotten van bomen is het proces waarbij alle taken van de betreffende boom op een bepaalde hoogte worden verwijderd. Over het algemeen is dit meestal tussen de 2 en 4 meter. Door de takken op deze manier te verwijderen ontstaan er dikke knobbels op de stam. Na verloop van tijd groeien er uit deze knobbel nieuwe scheuten. Dit proces wordt met enige regelmaat herhaald, vaak iedere 3 tot 10 jaar. De periode tussen de herhaling is afhankelijk van de boomsoort en het gebruikersdoel.
Let op! Knotten is niet hetzelfde als snoeien. Bij bomen snoeien worden takken selectief verwijderd om de groei van een boom bewust te sturen. Bij knotten worden alle takken op dezelfde hoogte afgezaagd.
Waarom worden bomen geknot?
Het knotten van bomen kan verschillende doeleinden hebben en daarmee verschillende voordelen opleveren. We leggen een aantal van de belangrijkste redenen om bomen te knotten aan u uit.
Groeibeheersing
Bomen knotten voorkomt dat bomen te groot worden. Dit is vooral belangrijk naast wegen, sloten en dijken. Wanneer de bomen te groot worden kunnen deze omvallen of met hun lange wortels de bodemstructuur beschadigen. Door bomen regelmatig te knotten blijft de boom beheersbaar in omvang. Dit zorgt ervoor dat de omgeving functioneel blijft en de veiligheid voor de omgeving gewaarborgd kan worden.
Houtproductie
In eerste instantie werden bomen voornamelijk geknot voor de productie van hout. De takken van de bomen die geknot werden, werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Denk aan brandhout, vlechtwerk en hout voor gereedschappen.
Landschapsbeheer
Knotbomen spelen een belangrijke rol in het landschap. Zo worden ze vaak langs sloten, wegen, akkers en dijken geplant. De bomen zorgen voor structuur in het landschap en bieden daarnaast beschutting voor vee of de wind. Daarnaast voegt de karakteristieke, authentieke vorm van knotbomen een cultuurhistorische waarde toe aan het landschap. We kennen allemaal de landschappen met rijen geknotte bomen.
Biodiversiteit
Als laatste vormen knotbomen een belangrijke verblijfsplaats voor veel flora en fauna. De knobbels en holtes die door het knotten ontstaan in de stam, bieden een schuilplaats voor bijvoorbeeld vleermuizen, vogels, insecten, schimmels en mossen.
De beste tijd voor bomen knotten
Bomen kunnen het beste geknot worden wanneer de sapstroom stil ligt, tussen half november en begin maart. Bij vorst wordt het echter afgeraden om bomen te knotten, omdat de wonden dan kunnen invriezen.
Aandachtspunten tijdens het bomen knotten
Het is belangrijk dat het knotten van bomen met de juiste aandacht en kennis uitgevoerd wordt. Zo is het onder andere belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de frequentie van het knotten, afhankelijk van de boomsoort en het gebruiksdoel. Over het algemeen gelden de volgende periodes:
Wilgen: Om de 3 tot 5 jaar, omdat deze takken snel teruggroeien.
Populieren: Om de 5 tot 7 jaar, afhankelijk van de groeisnelheid van de boom.
Lindebomen: Om de 5 tot 10 jaar, vaak vanwege esthetische redenen.
Essen: Om de 6 tot 10 jaar, afhankelijk van de benodigde houtproductie.
Wacht niet te lang met bomen knotten, want dat kan problematisch zijn. De takken worden dan te zwaar, waardoor ze afbreken en de boom kunnen beschadigen. Het regelmatig knotten van bomen is dus van groot belang om de bomen gezond te houden.
Uw bomen professioneel laten knotten
Bij Van Weert weten we hoe belangrijk het is om de gezondheid en veiligheid van de boom en de omgeving te waarborgen. Bomen knotten is hier een belangrijk onderdeel van. Door het knotten van bepaalde boomsoorten houden we uw bomen vitaal en verminderen we de kans op schade. Daarnaast verbeteren we de biodiversiteit en dragen we bij aan een duurzame houtproductie.
Als u uw bomen wilt laten knotten, staan onze specialisten voor u klaar. Met onze jarenlange ervaring en oog voor duurzaamheid zorgen we voor een veilige en professionele aanpak. Wilt u meer weten over het knotten van uw bomen? Bel Van Weert voor snel en deskundig advies op maat of vraag gewoon meteen een offerte aan.
Welke boomsoorten worden geknot?
Niet iedere boom is geschikt voor het knotten van bomen. Sommige bomen herstellen namelijk slecht van het verwijderen van grote takken, terwijl andere soorten juist wel profiteren van de techniek. Bij een aantal bomen wordt deze techniek voornamelijk toegepast, namelijk:
- Knotwilgen: Veruit de bekendste boomsoort die eens in de zoveel tijd geknot wordt. De takken van de wilg groeien snel terug, waardoor deze regelmatig kunnen worden verwijderd. Vroeger werden de takken vaak gebruikt voor vlechtwerk of als brandhout.
- Populieren: Populieren worden soms geknot voor de productie van papier of brandhout. Dit is mogelijk doordat de populier snel groeit en daardoor regelmatig nieuwe takken beschikbaar heeft.
- Lindebomen: De Linde wordt soms geknot in parken of langs wegen om een bepaald sfeerbeeld te creëren. Knotlinden hebben een sierlijke uitstraling en worden vaak geplant in tuinen of gebruikt als laanboom.
- Essen: Essen worden soms geknot voor de productie van hout. Deze worden voornamelijk ingezet voor gereedschapsstelen en andere gebruiksvoorwerpen. Dit komt doordat de takken van essenhout stevig en recht zijn, wat het ideaal maakt voor dit soort toepassingen.
Welke bomen niet knotten?
Er is een aantal boomsoorten die beter niet geknot kunnen worden. Dit komt doordat ze zich slecht herstellen van de methode of omdat ze niet het doel hebben dat bij bomen knotten hoort. Zo worden beuken en eiken vaak niet geknot, omdat zij slecht herstellen van het verwijderen van grote takken en niet goed kunnen omgaan met forse groei.
Dennen en sparren worden niet geknot omdat ze een heel ander groeipatroon hebben. Ze worden vaak gekopt (de top wordt verwijderd) of gesnoeid voor bosbeheer. Deze bomen worden wel gesnoeid, maar niet met de techniek van knotten.
De voordelen van bomen knotten
Het knotten van bomen brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst zorgt het voor een optimale gezondheid van de boom. Door regelmatig te knotten worden oude, dode of zieke takken verwijderd. Dit stimuleert de groei van nieuwe takken. Daarnaast voorkomt het tijdig knotten takbreuk en zorgt het knotten voor een betere luchtcirculatie door de kroon van de boom, want het risico op schimmel minimaliseert.
Het regelmatig knotten van bomen verhoogt de veiligheid voor de omgeving. Lange takken kunnen bij windvlagen afbreken, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Knotten voorkomt dit risico, net als het risico op omwaaien van de boom omdat de grote takken de boom uit balans brengen.
Bij Van Weert hebben we de vakkennis en ervaring om deze problemen te voorkomen door bomen tijdig te knotten. Onze specialisten houden rekening met het juiste tijdstip, passen de beste technieken toe en respecteren de natuurlijke vorm van de boom. Wilt u uw bomen professioneel laten knotten? Neem contact op met Van Weert voor deskundig advies en een veilige aanpak.
Laat bomen knotten aan de professional over
Bomen knotten vraagt om kennis en ervaring. Door het werk zelf uit te voeren, loopt u het risico dat u de boom – soms zelfs blijvend – beschadigt. Specialisten weten precies hoe en wanneer ze moeten knotten om de gezondheid van de boom te optimaliseren en risico’s voor de omgeving te beperken. Heeft u een boom die geknot moet worden? Onze experts staan voor u klaar met een professionele en veilige aanpak.
Bomen knotten? Bel van Weert
Het knotten van bomen vraagt om zorgvuldigheid, de juiste timing en vakkennis. Door te letten op unieke kenmerken van de betreffende boom en te knotten tijdens de periode waarin de sapstroom stil ligt, voorkomt u problemen en blijft de boom sterk, gezond en mooi. Wilt u het bomen knotten aan vakmensen overlaten? Neem contact op met Van Weert voor professioneel advies en een zorgvuldige aanpak die uw bomen in topconditie houdt.