Tips voor het opslaan van haardhout

We kennen allemaal het sfeervolle, warme gevoel van een knapperend haardvuur in de koude wintermaanden of buiten met een goed gezelschap in de zomer. Maar hoe zorgt u er nou voor dat het hout ook daadwerkelijk goed brandt en een aangename warmte verspreidt? Wij vertellen u waar u op moet letten bij het opslaan van haardhout.

Droog het haardhout goed

Het drogen van hout staat ook wel bekend als ‘seizoenen’. Dit proces is noodzakelijk om hout geschikt te maken als brandhout. Hout bevat van nature vocht, zeker wanneer het vers gekapt is. Een hoogvochtgehalte maakt het lastig om het hout echt te laten branden. Door het hoge vochtgehalte produceert het hout voornamelijk rook en geen warm, brandend vuurtje. Daarnaast kan vochtig hout ervoor zorgen dat er een ophoping ontstaat in de schoorsteen, wat op den duur brandgevaar kan veroorzaken.

Bedenk dat hout drogen een proces is dat tijd kost. Een geschikte locatie is daarbij ook erg belangrijk. Buiten onder een afdak krijgt hout goed de kans om te drogen. Het ligt hier in de wind, wat het droogproces versnelt terwijl het toch beschut is voor de regen. Ook zonnewarmte versnelt het droogproces, dus als het lukt om het hout ook nog enigszins in het zonnetje te leggen zal het sneller drogen.

Bewaar uw haardhout in houtstapels

Naast het feit dat u een geschikte locatie moet creëren voor uw haardhout, is het ook belangrijk hoe u het hout opslaat op deze locatie. Houtstapels brengen een aantal voordelen met zich mee, waardoor dit een goede manier is om uw hout te bewaren. Allereerst bevordert het correct stapelen van het hout de luchtcirculatie voor ieder stuk hout. Dit draagt weer bij aan een sneller en beter droogproces, omdat vocht op deze manier beter afgevoerd kan worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kans op schimmelvorming wordt geminimaliseerd.

Een van de meest logische redenen om hout te stapelen, is het efficiënt gebruik maken van de beschikbare ruimte. Zeker wanneer u beschikt over beperkte ruimte, kunt u aanzienlijk meer hout opslaan door het te stapelen. Ook kunt u op deze manier de verschillende soorten hout als het ware categoriseren en de leeftijd van het hout bijhouden. Op die manier gebruik je telkens de juiste soort en het oudste en droogste hout voor uw haardvuur.

Voorkom schimmel en ongedierte tussen uw haardhout

Een nette houtstapel verkleint de kans op schimmelvorming en zorgt er ook voor dat ongedierte zich minder snel zal vestigen in uw haardhout. Insecten en knaagdieren verschuilen zich graag in rommelige, vochtige houtstapels. Wanneer u uw hout georganiseerd stapelt is het dus een stuk minder aantrekkelijk voor ongedierte en kunt u blijven genieten van een goede kwaliteit haardhout.

Als laatste telt ook nog de esthetische waarde mee. Een netjes gestapelde houtstapel ziet er uiteraard wat netter uit in uw tuin dan een losse, rommelige hoop hout. Ook is de houtstapel toegankelijker wanneer het in een nette stapel ligt en voorkomt u gevaarlijke situaties zoals vallen of verwonden aan los hout dat er ligt.

Leg haardhout niet direct op de grond

Het is belangrijk om het hout van de grond te stapelen, bijvoorbeeld op pallets of een andere verhoging. Wanneer het hout namelijk direct op de bodem ligt, heeft vocht meer kans om het haardhout binnen te dringen. Dit verhoogt allereerst de kans op ongedierte en schimmelvorming. Daarnaast bestaat de kans dat het hout te vochtig is voor de haard, waardoor het enkel rook produceert en op langere termijn schade aanricht aan de schoorsteen. Probeer een hoogte van ongeveer tien centimeter aan te houden, om het hout goed te laten drogen. Leg het hout daarbij op een pallet of een paar losse balkjes. Gebruik geen zand of of stenen als ondergrond, omdat er dan geen lucht bij het hout kan en er alsnog vocht kan ontstaan.

Draai haardhout voor gelijkmatig drogen

Wilt u uw hout zo snel mogelijk en optimaal laten drogen, zorg dan dat u zo nu en dan het hout op de stapel een keer draait. Het regelmatig draaien van het hout bevordert het gelijkmatig drogen, zeker wanneer bepaalde delen vrijwel continu in de zon liggen. Het draaien van het hout en het bevorderen van het droogproces, zorgt er op zijn beurt weer voor dat de kans op schimmel en ongedierte wordt verminderd.

Beste kwaliteit haardhout bij Van Weert

Geen zin of tijd om het hout zelf te laten drogen en liever meteen resultaat? Van Weert verkoopt haardhout van A-kwaliteit. Het is een mix van eiken-, beuken- en essenhout voor de beste branding. Het hout is al natuurlijk gedroogd en direct klaar voor gebruik, waardoor u thuis niet meer zelf aan de slag hoeft. Het hout is in de meeste gevallen uit voorraad leverbaar via onze webshop en u kan ons altijd bellen als u vragen heeft.

Kies de juiste houtsoort voor haardhout

Afhankelijk van de gewenste brandeigenschappen, zoals brandduur, warmteafgifte en het aansteekgemak, zijn er verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden als haardhout. Eikenhout is bijvoorbeeld een populaire keuze vanwege de hoge energiewaarde en de lange brandduur. Eikenhout staat erom bekend langzaam en gelijkmatig te verbranden, waardoor u niet vaak hout op het vuur hoeft te gooien en toch lange tijd kunt genieten van een warme, aangename temperatuur. Het is wel een belangrijk aandachtspunt dat het eikenhout goed droog is, om een optimale branding te behalen.

Ook beukenhout is een veelgemaakte keuze voor haardhout. De houtsoort heeft een trage verbranding, zodat u lang kunt genieten van een aangename warmte. Daarnaast geeft beukenhout een heerlijke geur af en geeft het een mooi vlammenspel. Essen heeft ongeveer dezelfde eigenschappen en is daardoor ook een goede keuze wanneer u op zoek bent naar haardhout. Wij bieden zelf een mix aan van de beste houtsoorten voor haardhout, om zo de voordelen van alle typen te combineren. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Willem-jan - Van Weert

Heeft u vragen? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Direct haardhout bestellen? Dat kan via onze webshop!

Contact