Duurzaamheidsklassen houtsoorten

In onze shop verkopen we diverse houtproducten van verschillende houtsoorten die elk hun eigen duurzaamheidsklasse hebben. De duurzaamheid van het hout zegt iets over hoe lang het product meegaat en hoe goed het bestand is tegen vocht, bacteriën en schimmels. Natuurlijk geeft dit geen garantie, maar wel informatie over de toepassing het type hout het meest geschikt is.

Wanneer u hout kiest voor uw project in de tuin- of bouwproject is het nooit slim om de goedkoopste of mooist ogende optie te kiezen. Niet elke houtsoort gaat bij contact met de grond even lang mee. En als dat wel uw doel is dan is het verstandiger om voor een andere soort te gaan.

Wat vertelt de duurzaamheidsklasse over hout?

Een levende boom beschermt zichzelf met zijn sapstroom tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën en schimmels. Wanneer hout wordt gekapt wordt dit doorbroken en komt het allemaal aan op de kwaliteit van het hout zelf. Gelukkig wordt hout al jarenlang gebruikt om allerlei dingen van te bouwen zoals speeltoestellen en pergola’s en is er dus al veel onderzoek naar gedaan.

Een van deze proeven heeft de duurzaamheidsklassen opgeleverd waarin is bepaald hoe gevoelig het hout is voor aantasting door schimmels en bacteriën wanneer het in contact komt met de grond. Alles over de duurzaamheid van hout is vastgelegd in een officiële certificering: NEN-EN 350, die door een onafhankelijke normcommissie is ontwikkeld.

Overzicht duurzaamheidsklasse houtsoorten

Wereldwijd zijn er vijf duurzaamheidsklassen vastgesteld voor de levensduur van verschillende houtsoorten. Dit varieert van minder dan vijf jaar in de laagste klasse tot vijfentwintig jaar en meer in de klasse één.

Dit schema gaat uit van de levensduur bij de slechtste en meest vochtige omstandigheden. Wanneer een houtsoort uit klasse vijf bijvoorbeeld binnenshuis wordt gebruikt, kan het ook zijn dat het veel langer dan vijf jaar meegaat.

Zeer duurzaam

boven 25 jaar
Robina

Duurzaam
15-25 jaar
Ceder, Europees eiken, Kastanje
Matig duurzaam
10-15 jaar
Buxus, Douglas
Weinig duurzaam
5-10 jaar
Dennen, Lepen, Vuren
Niet duurzaamonder 5 jaarBerken, Beuken, Elzen, Esdoorn, Linden, Populier, Wilgen

Duurzaamheid Robinia hout

Wat levensduur betreft is een van de duurzaamste houtsoorten die groeit in ons Europese klimaat het Robinia hout. Daarmee is het dubbel zo duurzaam als u hierbij ook de invloed op het milieu meeneemt. Het is daardoor het ideale hout voor constructie, speeltoestellen, pergola’s en noem het maar op.

Het hout heeft een zeer hoge weerstand tegen de aantasting door insecten en wat schimmels betreft valt deze soort in de klasse 1-2. Behalve duurzaam is Robinia heel goed bewerkbaar. Al wordt voorboren aanbevolen, net als het gebruik van rvs-verbindingsmateriaal bij buitengebruik. Het schuren en spintvrij maken van dit type hout – zoals bij de hoogwaardige constructiepalen in onze webshop – heeft geen invloed op de eigenschappen van Robinia.

Duurzaamheid kastanje hout

Naast Robinia is kastanje een fijn houtsoort met een prima duurzaamheid in de klasse 2. Het voordeel van kastanjehout is dat het een stuk lichter is en dus voor sommige toepassingen makkelijker in gebruik. Deze soort kan prima buiten staan en wordt daardoor vaak gebruikt als weidepalen of hekwerk.

Het hout heeft een hoog looizuurgehalte, waardoor het materiaal goed beschermt tegen invloeden van buitenaf. Daardoor is deze soort echter niet geschikt voor ijzeren verbindingsmaterialen. De scheuren die u soms in de palen ziet hebben geen effect op de duurzaamheid, al is het wel zo dat palen met een kleinere diameter over het algemeen minder lang meegaan dan de dikkere palen.

Toepassing houtsoorten

Om zoveel mogelijk plezier van de houtsoort te hebben is het dus verstandig om rekening te houden met de toepassing die past bij de duurzaamheid en gevoeligheid. Zo kunt u het duurzaamste hout overal voor gebruiken, zelfs wanneer het direct in contact staat met (oppervlakte) water. De duurzame soorten kunt u ook buiten gebruiken, maar liever niet in de natte gebieden.

De matige duurzaamheid is de laatste klasse die prima buiten gebruikt kan worden, maar liever wel in overdekte vorm. Hout uit de vierde klasse kunt u beter niet buiten gebruiken. Maar in een schuur of overkapping is dit nog heel goed bruikbaar Wilt u niet-duurzaam hout langer laten meegaan, kies dan alleen voor toepassing binnen. De duurzaamheidsklasse is dus vooral een instrument om informatie te geven over de toepassing voor een langduriger gebruik.

Levensduur hout verlengen

De duurzaamheidsklassen zijn gebaseerd op onbehandeld hout, door het hout te impregneren of thermisch te modificeren gaat het vele malen langer mee. Door het hout te behandelen hebben vocht en temperatuurschommelingen hier minder invloed op en dat zorgt ervoor dat de levensduur wordt verlengd.

Willem-jan - Van Weert

Benieuwd naar de beste en duurzame optie voor uw toepassing? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden.