Interview met Willem-Jan over boomzorg

Soms wordt er nog wel laatdunkend gesproken over de boomrooierijen binnen onze sector, maar dat berust allemaal op onwetendheid. Het draait namelijk niet alleen om het kappen van bomen, maar is juist een van de meest duurzame takken in het groen. Van Weert, specialist op dit gebied, vertelt er in dit artikel alles over.

Van Weert kent een behoorlijke geschiedenis en is in 1937 opgericht door de opa van Willem-Jan van Weert, die vandaag de dag aan het roer staat. Van origine was dit een echt bosbouwbedrijf dat zich bezighield met de verrijking van vakkennis in hout en investeren in de nieuwste technieken. In de ruim 85 jaar dat het bedrijf operabel is, is er veel veranderd. De onderneming is inmiddels uitgegroeid tot specialist op het gebied van bomen rooien (in stedelijk gebied), boomverzorging, bosonderhoud en natuurbeheer.

Alles voor een gezonde leefomgeving

Dat gezegd hebbende zijn we reuze benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en Willem-Jan vertelt dit ons maar al te graag. “Het is nu eenmaal zo dat de meeste bomen onderdeel zijn van onze leefomgeving. Ze staan langs wegen, gebouwen en andere punten waar veel mensen komen. Dode of ongezonde bomen kunnen een gevaar vormen voor de omgeving wanneer ze (onverwachts) omvallen of uitvallen en daarnaast kunnen ze ook de groei van andere bomen of planten belemmeren. 

Daarom ben je als eigenaar van bomen of bos verplicht om deze goed te onderhouden en periodiek te laten controleren op vitaliteit ten behoeve van een gezonde ontwikkeling van de bomen en het bos. Dat is het moment waar wij om de hoek komen kijken. Elk project starten we met een visuele controle, ook wel een VTA-controle genoemd. Deze voeren we periodiek ook veel uit voor gemeentes of de provincie en steeds meer particulieren weten ons te vinden.

Gevaarlijke situaties

De bomen die onderhoud nodig hebben, zetten we op de planning om te snoeien. En de bomen die een gevaar vormen of echt ongezond zijn die rooien we. Een mooi voorbeeldproject hiervan is het project dat we onlangs in Veghel hebben afgerond.

Hier stonden 38 populieren die al wat ouder waren en waar regelmatig takken uit waaiden, wat voor gevaarlijke situaties zorgde. Omdat het leek alsof er holtes in de bomen zaten, moest hier onderzoek naar gedaan worden. Vanaf de grond konden we dit niet goed zien, dus werd er een compleet flora- en faunaonderzoek gedaan om hier een goed beeld van te krijgen.

Uit het onderzoek bleek dat er geen redenen waren om de bomen niet te kappen, dus dit hebben we gedaan. Maar dit zijn ook zaken die bij een project kunnen komen kijken.

Circulaire processen

Met het rooien van de bomen is het voor ons echter nog niet klaar. Na het kappen van een boom, blijven de stronk en bijbehorende wortels vaak over. Niet handig als u nieuwe bomen of planten wilt terugplaatsen en dus de natuur wilt stimuleren.

Bij het project in Veghel hebben we deze stobben en wortels daarom ook weggehaald en de wortelgaten opgevuld met teelaarde en ingezaaid met een bermmengsel. Op deze plek hebben we ook nieuwe bomen ter vervanging geplaatst om het weer een mooie laan te maken. Één die dit keer wel veilig is.

Alle materialen die we van zo’n project overhouden worden op een duurzame manier verwerkt. Zijn het stammen waar je nog iets moois van kan maken? Dan worden ze hiervoor verkocht.

De stammen die hier niet geschikt voor zijn worden verwerkt tot haardhout en het takhout wordt versnipperd en gaat naar de spaanplaatindustrie. De stobben en wortels gaan weg voor de productie van biomassa.

Er wordt dus niks weggegooid en alles wordt op een circulaire manier hergebruikt.

Willem-jan - Van Weert

Heeft u bomen op uw terrein staan of misschien zelfs wel een bosperceel? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden om u te ondersteunen met het onderhoud.

Neem contact op